Hoe essentiële olie gebruiken?

 

Er is heel veel informatie te vinden over hoe essentiële olie te gebruiken. Volgens sommigen mag het enkel ingeademd worden volgens anderen enkel op de huid worden gebruikt.  Naarmate het onderzoek naar essentiële oliën zich verder ontwikkelt, is er echter een beter begrip van de toepassingsmethoden.

Alle toepassingsmethoden zijn veilig wanneer ze op de juiste wijze worden gebruikt en wanneer de olie van hoge kwaliteit is, met inbegrip van aromatische, topische en interne methoden.

Aromatisch

De reukzin is een instrument dat krachtige fysiologische, mentale en emotionele reacties kan uitlokken. Essentiële oliën worden snel geabsorbeerd door de geurreceptoren, die een directe link hebben met het limbisch systeem via de reukzenuw. Het limbisch systeem is onderdeel van de hersenen dat een verscheidenheid aan functies ondersteunt, waaronder geur, emoties, gedrag en geheugen. Om deze reden hebben essentiële oliën een bijzonder krachtige werking via aromatische toepassing.

Sommige essentiële oliën hebben een opwekkend of verkwikkend effect, terwijl andere meer kalmerend werken. Verstuiving is een van de eenvoudigste methoden om essentiële oliën aromatisch te gebruiken. Diffusers die gebruik maken van koude lucht of water zijn ideaal.
Echter, het gebruik van essentiële oliën aromatisch vereist geen speciale diffusers. Je kunt dezelfde voordelen voor de gezondheid bereiken door simpelweg een paar druppels essentiële olie in de palm van je hand te leggen, die dan rond de neus vormen terwijl je diep inademt.
 
Andere aromatische toepassing Voor Essentiële Oliën Zijn:
  • Breng olie aan op een katoenen bal en plaats deze in de ventilatieopeningen van je auto.
  • Meng oliën in een spuitfles met water en spray over meubels, tapijt of linnengoed
  • Voeg olie toe aan het wasgoed
  • Gebruik in huishoudelijke oppervlaktereinigers

 

Topisch (op de huid)

Essentiële oliën aanbrengen op de huid is een zeer effectieve methode. Omdat essentiële oliën een laag moleculair gewicht hebben en oplosbaar zijn in lipiden, dringen ze gemakkelijk door in de huid.

Hoewel essentiële oliën gemakkelijk worden geabsorbeerd, zijn er vele manieren om de absorptie te verhogen. Met behulp van een lichte massage zal de bloedtoevoer naar het gebied van toepassing de distributie in het hele lichaam verbeteren. Het gebruik van een draagolie kan ook de absorptie verhogen.
 
Om de kans op het ontwikkelen van een huidgevoeligheid te verminderen, vooral op jonge of gevoelige huid, is het raadzaam om een draagolie (zoals Gefractioneerde Kokosolie) te gebruiken om meer krachtige oliën te verdunnen en bij het voor de eerste keer proberen van een olie. De aanbevolen verdunningsverhouding is meestal één druppel essentiële olie op drie druppels draagolie.
 
Het is altijd aan te raden om meerdere kleine doses te gebruiken gedurende de dag in plaats van een enkele grote dosis. Begin met de laagst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een actuele dosis kan naar behoefte om de 3-6 uur herhaald worden. Omdat elk individu uniek is, zal de dosis voor elk individu variëren op basis van grootte, leeftijd en algemene gezondheidstoestand.
 
Goede plaatsen om de olie aan te brengen: achterkant van de nek, polsen, slapen, onderkant van de voeten. Vermijd de huid rond de ogen, de ogen, binnenkant van het oor.

 

Intern

Bepaalde essentiële oliën hebben een rijke culinaire geschiedenis en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen die een verscheidenheid aan gezonde omstandigheden ondersteunen. Wanneer je kaneel op uw havermout strooit, een kopje pepermuntthee drinkt of verse basilicumbladeren aan je spaghetti toevoegt, gebruik je in feite enkele vluchtige aromatische essentiële olieverbindingen.

Intern gebruik van DoTERRA olie is een zeer veilige en effectieve methode van toepassing vanwege de geavanceerde fysiologische processen van ons lichaam. De juiste dosering volgens de etiketteringsaanbevelingen en andere professionele richtlijnen moet strikt worden opgevolgd om toxiciteit te vermijden.

 

Effectieve Methoden voor Interne Toepassing:

  • Gebruik oliën in recepten voor koken of bakken ter vervanging van verse of gedroogde kruiden en specerijen
  • Vergeet niet dat essentiële oliën veel krachtiger zijn dan gedroogde of verse kruiden en specerijen, dus begin met een zeer kleine hoeveelheid. (dip het einde van een schone tandenstoker in de olie en voeg dan toe aan het voedselin plaats van druppels)
  • Voeg essentiële oliën toe aan water, smoothies, melk, thee of andere dranken

Neem essentiële oliën in via een veggiecapsule of voeg toe aan een kleine hoeveelheid appelmoes of yoghurt